Hold'em Tight

Poker

Man vet inte riktigt när poker som spel kom till, men det sägs påminna mycket om det persiska spelet nas och kan ha lärts ut av persiska sjömän till nybyggare i New Orleans. Själva namnet kommer troligtvis från det irländska Poca, eller det franska poque som i sin tur kom från det tyska pochen. Det är dock inte klart om namnet har något med spelets uppkomst att göra.

Den engelske skådespelaren Joseph Crowell lär ha sagt att spelet spelades i New Orleans år 1829, då med en kortlek med 20 kort och fyra spelare som satsade på vems hand som var värd mest.

Poker i vår tid har blivit mer populärt sedan man introducerade online poker och började sända Texas Hold'em-turneringar som World Poker Tour och World Series of Poker på TV, där man med hjälp av små kameror kan se vilka kort spelarna har, vilket gjorde poker till något av en åskådarsport.

Olika varianter av poker

Det finns många olika varianter av poker, Wikipedia har en mer omfattande lista över pokerspel, de vanligaste är dock:

Vi fokuserar här på sidan mest på Texas Hold'em, men kan komma att skriva mer om de övriga varianterna i framtiden.

Jargong inom poker

Jargongen inom poker har i vissa fall blivit klichéer i övriga livet, t.ex. uttrycket att ha ett "ess i (rock-)ärmen", eller "pokeransikte". Under TV-sända turneringar brukar det ibland stå små förklaringar till termer så man förstår vad kommentatorerna menar. Wikipedia har en hyfsad lista över de vanligaste termerna.

Pokerns grunder

Även om många pokervarianter är olika har de flesta några saker gemensamt.

Ett parti består av ett antal givar (omgångar) som spelas efter varandra. Alla behöver inte delta i varje giv, och mellan givarna har spelarna alltid rätt att lämna partiet samtidigt som nya deltagare kan ansluta sig (utom i en turnering). I varje giv kan de som deltar göra insatser med sina marker, eller pengar, som efter varje avslutad satsningsrunda hamnar i en gemensam pott. Efter varje giv ges potten till den eller de som vinner given. Det man satsar på är att man har eller kan få den bästa kombinationen av kort, en s. k. pokerhand.

I poker spelar man inte med korten som i vanliga kortspel. Oftast gör man inte så mycket alls med dem förutom att dela ut dem och titta på dem. Det man framför allt gör under spelets gång är att spekulera i olika kortkombinationers värde. Spekulationerna manifesteras i satsandet av marker.

Litteratur inom poker

Det finns ett flertal böcker inom området poker, både generella och fokuserade på just live eller nätpoker. Det finns dock några böcker som står ut mer än andra och kan rekommenderas:

Stora namn inom poker

Det finns väldigt många kända namn inom poker, och vi har gjort en liten lista på några av de berömda pokerspelare vi tycker bör omnämnas.

Poker - Live vs Online

Det är stor skillnad på att spela poker online och att spela poker "live", alltså med folk runt ett bord. När man spelar live har man möjlighet att leta efter tells, alltså förändringar i spelares hållning och beteende som kan skvallra om deras hand är stark eller svag. Tells är oftast omedvetna, och om man är observant och vet att en tell är pålitlig får man ett övertag t.ex. om man kan märka när någon bluffar eller har en stark hand. Även om man vill spela poker online kan man hitta tells, dock inte i samma utsträckning. Där kan man t.ex. märka skillnader i pauser, eller avsaknaden av pauser, innan spelare synar eller satsar sina marker. I nätpoker är det dock inte ovanligt att många sitter vid flera bord samtidigt, så man bör vara försiktig och inte läsa för mycket in i dessa pauser.

Mer om online poker. Spela poker online på någon av alla de sajter vi länkar till.

Copyright © 2010 www.holdemtight.info